F illustrasjon bygg min

Onepark har kjøpt opprinnelsesgarantier fra vannkraftverket Øvre Forsland på Helgelandskysten. Kraftverket har en imponerende arkitektur, med skånsom utbygging og respekt for naturen i området. Foto: Becour.

– Det er fullt mulig å ha et grønt fokus selv om vi er til for bilistene, sier bærekraftansvarlig Mona Elisabeth Gladhus.

Onepark har gjort flere tydelige grep for å bli et grønnere selskap i 2021. Det ferskeste eksemplet er ISO-sertifiseringen, som ble godkjent nå i desember.

– Selv om vi nå kan smykke oss med sertifiseringsbevis for ISO 9001 og ISO 14001, så kan vi ikke lene oss tilbake. Vi har lært mye i denne kvalifiseringsprosessen, og det som står klarest for oss er at dette er et kontinuerlig forbedringsarbeid, sier Gladhus som også er markedssjef i Onepark.

Sertifikat 9001 14001 Onepark 2

Sertifikatene er beviser på at Onepark er sertifisert etter ISO 9001 og ISO 14001. Det er DNV som har stått for sertifiseringen.

ISO er en internasjonal organisasjon for standardisering, som utgir og vedlikeholder en rekke standarder innenfor flere områder. ISO 9001 handler om kvalitetsstyring, med fokus på kundekrav til kvalitet. ISO 14001 er en serie standarder som skal sikre et velfungerende og godt dokumentert miljøstyringssystem.

– Det er tidkrevende å bli sertifisert. Vi har snart brukt ett år på prosessen, og er glad for at vi nå har fått godkjenningen, sier Gladhus.

Onepark opplever at det å ta bærekraftansvar også har blitt et stadig viktigere konkurransefortrinn.

– Vi gjør jo dette fordi vi ønsker å ta vår del av ansvaret i klimakampen vi står i. Men det er klart at dette også er et strategisk grep. Kundene våre og alle samarbeidspartnerne våre forventer at vi har et grønt fokus. Det kommer tydelig frem både i dialoger og i anbudsdokumenter. Bærekraft har blitt konkurransekraft og det er vi glade for, sier administrerende direktør Leif Nymoen.

Mona Elisabeth Gladhus 7740 jpeg

- Vår ambisjon er å være bransjens mest bærekraftige selskap. Vi har allerede tatt mange grep, og planlegger å fortsette å utfordre både oss selv og samarbeidspartnere i en grønnere retning, sier bærekraftansvarlig og markedssjef Mona Elisabeth Gladhus. Foto: Katrine Lunke/Apeland.

Grønn strøm

I tillegg til ISO-sertifiseringen har Onepark dette året også kjøpt opprinnelsesgarantier for strøm, samt klimakvoter for utslipp.

Én opprinnelsesgaranti tilsvarer 1 MWh produsert elektrisitet, og Onepark har kjøpt 2500 garantier, fra vannkraftverket Øvre Forsland på Helgelandskysten, som blir betegnet som verdens vakreste vannkraftverk.

Onepark kommer ikke unna at forretningsmodellen er knyttet til bilkjøring. Selv om deres egen bilpark blir mer og mer elektrifisert, og selv om en parkert bil ikke forurenser der den står, ønsker Onepark å bidra til at hele bilens bruksmåte og verdikjede blir så lite forurensende som mulig.

181

Onepark har kjøpt klimakvoter fra sveitsiske Myclimate, og vi har valgt å støtte et prosjekt på Madagaskar, der lokalproduserte solkokere erstatter vedfyring. Foto: Myclimate.

– For de utslippene vi fortsatt står for, har vi kjøpt klimakvoter som støtter et solcelleprosjekt på Madagaskar. Én klimakvote gir tillatelse til å slippe ut ett tonn CO2, og vi har kjøpt 200 kvoter, som tilsvarer vårt forbruk i dag, sier Gladhus.

Sykkelparkering og hurtigladestasjoner

I høst åpnet også Onepark en egen privat sykkelparkering i det største parkeringsanlegget i Oslo sentrum, Sentrum P-hus ved Oslo Tinghus. Dersom samarbeidet med Bikely blir en suksess, kan sykkelbåser med privat lås bli fast inventar ved flere tilsvarende anlegg.

– Byrådet har et tydelig mål om å redusere biltrafikken i Oslo sentrum. Da må vi som parkeringsaktør være med å bidra til å legge til rette for dette. Nå er vi spente på mottakelsen, sier Gladhus.

Sentrum P-hus har også inngått et samarbeid med Tesla, og tilbyr nå den første innendørs hurtigladestasjonen for Tesla-eiere i Oslo sentrum, som sikrer enklere tilgang til lading midt i byen.

Bikely Sentrum P hus

De tyverisikre sykkelboksene i Sentrum P-hus skal gjøre det enklere for folk å velge sykkelen til jobb eller ærender i sentrum. Foto: Katrine Lunke/Apeland.