DSC 0738

Driftssjef Øyvind Killi, markedssjef Mona Elisabeth Gladhus og driftsleder André Wara i Onepark viser fram det nye ladeanlegget i Kinogarasjen.


Nå åpner det første anlegget i Norge med egne ladesoner, der lading alltid er inkludert i parkeringsprisen. Strømprisen styres dynamisk og sikrer kundene riktig pris. I tillegg kan kundene planlegge å lade når strømmen er billigst.

– Du kjører inn, plugger inn kontakten med egen eller fast ladekabel - så er du ferdig. Stort enklere blir det ikke, sier Mona Elisabeth Gladhus, markedssjef i Onepark.

Det er ingen bommer eller hindringer i parkeringshuset, bare kameraer som leser reg.nr. på bilen som kjører inn.

– Det handler om å skape en enklest mulig kundereise når man skal skape fremtidens parkeringshus, forteller Mona Elisabeth Gladhus.

– Vi har rett og slett tatt utgangspunkt i oss selv og spurt oss hva vi vil ha. Det er nok ladere, alt skal virke og betalingen skal være enkel, fortsetter Gladhus.

Det er 26 ladebokser i Kinogarasjen. Betalingen skjer enten helautomatisk via Autopay, app, på nett eller med kortbetaling.

DSC 0929

Tror andre vil følge etter

Øyvind Killi, driftssjef OPN i Onepark tror dette er fremtiden for parkeringsanlegg rundt i landet.

– Jeg tror alle vil ha det samme etter hvert. I tillegg ser vi fremover, blant annet vurderer vi etter hvert å teste induksjonslading der man ikke engang trenger ladekabel. Man kjører kun bilen inn og parkerer, og resten foregår trådløst, sier han.

Den dynamiske prissettingen kan sammenliknes med hoteller, der etterspørsel styrer prisen. Kundene kan i tillegg se hva prisen ligger på i forkant av parkeringen, eller se på en skjerm når de kjører inn i parkeringshuset og dermed planlegge parkering ut ifra pris om de ønsker det.

– Da kan de for eksempel lade når strømmen er billig, før de flytter bilen til et plan uten ladere når det blir dyrere og dermed spare penger, sier Øyvind Killi.

DSC 0970

Systemet er basert på norsk-utviklet teknologi som reduserer behovet for utbygging av strømnett. Kinogarasjens ladere kan respondere på behovet til Glitre energi, slik at elbilene hjelper nettselskapet å holde kostnadene nede. Dette gjøres ved å bruk av teknologien til det norske selskapet Current og den nyeste generasjon av smarte elbil ladere fra Schneider Electric.

– Dette er første virkelig smarte og brukervennlige elbillade anlegget, der elbilisten, lokasjons eier og strømnetts operatør leverer en sømløs og effektiv løsning. Jeg tror dette vil forenkle både utbygging og bruk av ladeanlegg her i Norge og ikke minst i Europa, Åsmund Møll Frengstad CCO i Current Eco AS.

DSC 0639