OSL elbuss Onepark 01

Avinor Oslo lufthavn og Onepark har gått sammen om å erstatte dieselbussene som frakter passasjerer til og fra parkeringsplassene, med elektriske busser. Første bussen har nå ankommet.

– Det er et mål at Oslo lufthavn skal være fossilfri innen 2030. Da må alle steiner snus og vi er derfor godt i gang med å elektrifisere kjøretøyene våre, eller få dem over på biodrivstoff, forteller Bent Arne Skatvedt, direktør eiendom og kommersiell på Oslo lufthavn.

For både Avinor og Onepark er det viktig å erstatte fossilbiler og busser med elektrisk eller biodrivstoff. Med nye elektriske busser til og fra parkeringsplassene spares utslipp tilsvarende 600 store personbiler (SUV).

– Vi synes det er svært positivt at Avinor som en stor offentlig aktør, stiller høye miljøkrav. Det gjør at vi må utvikle oss, samtidig som det bidrar til å sette høyere miljøstandard for hele bransjen, sier Mona Elisabeth Gladhus, bærekraftsansvarlig og markedssjef i Onepark.

– Å gå fra diesel til elektriske busser er en stor milepæl for oss i Onepark. Nå blir det ikke lenger eksos fra våre shuttlebusser på Oslo lufthavn og det reduserer vårt totale CO2-avtrykk. Det tror vi også de reisende vil sette pris på. Vi er stolte av å endelig ha første elektriske buss på plass på Oslo lufthavn, sier Eirik Loftesnes, regionsjef i Onepark.

OSL elbuss Onepark 04

Fra venstre: Harry Steen, bussjåfør Onepark, Jørn Roald Wille, forretningsutvikler i Avinor, Mona Elisabeth Gladhus, markedssjef i Onepark og Eirik Loftesnes, regionsjef i Onepark. Foto: Katrine Lunke/Apeland

Sparer tusenvis av liter diesel

Parkering er viktig for mange passasjerer, ikke alle har mulighet til å reise kollektivt til flyplassen fra der de bor. Samtidig ønsker Avinor å tilrettelegge så godt som mulig for bærekraftig transport.

– Det innebærer også å kunne lade elbilen, eller som nå å kunne ta elektrisk buss fra parkeringsplassen og inn til terminalen, forteller Jørn Roald Wille, som er forretningsutvikler på Avinor Oslo lufthavn, og tilføyer:

– Det å kunne spare over 300 tonn CO2 årlig ved å gå bort fra diesel og over på elbuss er ett av mange viktige bidrag for å nå målet om å levere en bærekraftig flyplassdrift.

OSL elbuss Onepark 10

Egil Skarpsno og Siv Bente Flønes hadde kjørt elbil fra Alvdal og nå tok de elbussen til terminalen. Foto: Katrine Lunke/Apeland